Дървото на щастието

Цветята са прекрасен дар на природата и не от вчера с тях изразяваме своите емоции. Тяхната красота, елегантност и омайни цветове носят радост и добро настроение  най-вече навън през лятото, а през зимата  – в помещенията на дома ни.

Стайните цветя внасят уют и прочистват въздуха. Това е тяхната благодарност към нас за това, че се грижим за тях. За някои от тях се смята, че привличат късмет, благополучие и щастие. Такива цветя са например теменужката, восъчният бръшлян, зелената красула и доста разпространените спатифилиум, аихризон, антуриум и др.

Но има едно цвете, което в Южна и Централна Америка наричат „дървото на щастието”. Това е драцената, принадлежаща към семейството на аспержите. Тя се среща днес в домашна среда и в офисите поради комбинацията си от изтънчен тънък ствол и цветни екзотични цветове.

Една от легендите за името на цветето е свързана с красива любовна история. Млад воин се влюбил в дъщерята на вожда. Бащата поставил условие на младежа, за да му даде своята благословия. Трябвало да забие пръчка в земята и ако след пет дни тя се покрие с листа, момичето ще бъде негово. Това се случило и така се появила първата драцена. Оттогава се смята, че драцената носи семейно щастие и любов в къщата, където расте. Растението има и друго име – „драконово дърво”. Според друга легенда първата драцена израснала в почвата, която била наситена с кръвта на дракон и слон след една битка между тях.

Драцената е разпространена в около 200 вида, превръщайки се в любимо стайно растение поради нестандартната си хубост – светлокафяво стебло, от което се разклоняват няколко израстъка с оформени като извита корона  лъскави листа. В зависимост от вида на драцената по листата може да има бели, жълти или тъмнозелени надлъжни ивици, като най-долните постепенно опадват. В дивата природа драцената цъфти целогодишно, докато в домашни условия това се случва, ако условията са подходящи.

Нашата драцена ще радва с красотата си и ще излъчва щастие, ако се грижим добре за нея. Тя обича ярката, но разсеяна светлина; температура от 19 до 25 градуса и висока влажност на въздуха. Предпочита умерено поливане, а торенето трябва да бъде на 2 седмици при цъфтеж.

Растейки постепенно нагоре, драцената заприличва на палма. Ако искаме да се разклони настрани и да придобие храстовидна форма, можем да отрежем горната част, като оставим 4 листа. Ще се появят нови странични издънки и драцената ни ще стане наистина великолепна.

Дървото на щастието със своя екзотичен вид е чудесно допълнение и декорация на всеки интериор. Ако я обградим с любов, тя ще се отблагодари с красота, елегантност и ще направи ежедневието ни по-приятно.