Подарък за дете

Надали има човек на този свят, който да не обича подаръците – с повод и без повод. Но на подаръците се радват най-вече децата. Бързат да отворят подаръка и да го покажат на всички, често изразявайки гръмко емоциите си.

Въпреки че децата обичат по принцип всякакви подаръци, все пак нашият избор трябва да бъде съобразен с тяхната възраст и пол, а и с оформените предпочитания, особено при по-големите.

Играчките са класически детски подарък. Днес на пазара се предлагат  много варианти на всичко познато, но има и много иновативни решения.

Ако детето не е навършило година, една гумена или музикална играчка, дрънкалка или гризалка би била достатъчна.

Децата на 2-3 години са вече по-големи и психолозите препоръчват играчки като пластелин за развиване на въображението, тротинетка – за физическото развитие, дървен конструктор, игри за вгнездяване със звук на фигурките, дъска за рисуване, количка, пожарна, кукла и др.

Четири-петгодишните са много любопитни и на тази възраст са много подходящи интерактивните образователни игри, пъзели, транспортни играчки, строителни комплекти, екшън фигури, Барби, топки и колела с помощни гуми.

Децата на 6-7 години вече развиват своите интереси. Това е възрастта, когато стават почитатели на компютърните игри. Подходящи играчки са строителни комплекти като Lego, автомобили с дистанционно управление, войници, креативни комплекти, кукли, сервизи за храна, игри като шах, домино и др.

Децата на 8+ обичат да карат колело и ролери. Това може да е интересна идея за подарък. Биха им допаднали също компютърни и видеоигри, креативни или научни комплекти, по-сложни настолни игри и др.

Книгата като подарък не е много предпочитана за повечето по-големи деца. Ако обаче от малко детето свикне да общува с книжките, това е много важно за неговото развитие.

За съвсем малкото дете книжките трябва да са с много пъстри картинки  и от дебел картон или плат, както и гумени, вкл. за баня.

За малко по-големите деца – от 4 до 7-8 години – много интересни са книгите-театър. Те привличат вниманието им и ги учат да различават обемно от плоско. Провокиращи детското въображение са и интерактивните книги, защото в тях се редуват различни материали, а и детето може да оцветява, да лепи и др.

За тези, които обичат да рисуват и оцветяват, на пазара се срещат книжки с приказки, като детето само трябва да оцвети илюстрациите. Периодично излизат и детски списания като „Питко Любопитко” например, в които освен различни истории и любопитни факти, са поместени лабиринти, забавни задачи, загадки и др.

Разбира се, една чудесно илюстрирана детска книжка с приказки от класически автори като Братя Грим и Андерсен биха зарадвали едно вече четящо дете. А ако проявява интерес, дори да не може да чете, това е чудесна възможност родителят да му прочете някоя приказка и да поговорят за случките и героите в нея.

Когато избираме книжка за подарък, непременно трябва да се съобразим с подходящата тематика. Докато най-малките деца тепърва ще научат първите си думи, цветовете, животните и т.н., по-големите вече проявяват интерес към числа, букви, професии, музикални инструменти и др.

Практичните подаръци няма да бъдат толкова добре приети от децата. Ще ги вземат, но няма да им се зарадват така, както не нещо необикновено и необичайно. Дрехи, обувки или чанта е по-добре да им купим не за специален повод, а когато пазаруваме в ежедневието.

Подарени преживявания, които да споделим заедно с по-голямото си дете, могат да изиграят ролята на чудесен подарък. Това може да бъде билет за цирк, екскурзия и др.

Ако все пак заложим на универсалния подарък – играчката, трябва да избираме такава, която е не само естетически издържана, но и качествена и безопасна. И да не забравяме, че най-добрият подарък невинаги е най-скъпият. По-ценно е времето, което ще отделим, за да се забавляваме заедно.