Тайните на успеха

Стремежът към успех е стар колкото и самото човечество. Няма някой на света, който да не иска да е успешен в професията си, в любовта, в отношенията си с другите и като цяло – да реализира целите си.

И макар че успехът за едни в някаква област не е успех за други, всеки от нас се стреми да осъществи собствените си планове така, че един ден да си каже: „Да, аз успях!”

В днешно време можем да попаднем на десетки теории и съвети на лектори, както и книги, които дават най-различни съвети и насоки за постигане на успех. Имаме пълната свобода да решим дали да се възползваме от чуждия опит, или просто да следваме интуицията си, а може би е добре да съчетаем и двете.

Но каквото и да правим, да не забравяме съдбата на орлето от така известната притча. Родено и отгледано в кокоше семейство, то никога не събрало достатъчно смелост да полети към небето, а цял живот ровило в прахта.

Съдбата на орлето от тази мъдра история е тъжна, но ни кара да се замислим можем ли да прескочим собствените си бариери  и без страх да постигнем повече. Както у всеки, така и у нас има скрити способности, които, стига да искаме, можем да извадим наяве и да достигнем своя „звезден миг”.

Но всъщност успехът наистина ли крие тайни? Или всичко е много по-просто, отколкото си мислим?

Ако се запознаем с пътя към успеха на известни личности в различни сфери на живота, ще се натъкнем на много интересен факт. Повечето от тях, или даже всички, са претърпели не един провал, но това не им е попречило да продължат, да рискуват, да се борят. Защото са осъзнали какво наистина могат и в какво са силни. Дейл Карнеги ясно го е казал: „Най-важните неща в света са били извършвани от хора, които са продължавали да опитват, дори и когато не са имали никаква надежда”.

И ако търсим тайни на успеха – това е една от тях – мотивацията. Да се учим от грешките си, защото те са просто натрупан опит, който ще ни помогне да направим следващата стъпка.

Открием ли нашите възможности и имаме ли достатъчно мотивация, ни остава смело да активизираме силите си. Ето я и следващата тайна – воля и упоритост, постоянство и търпение. Имаме ли ги, проявим ли ги, готови ли сме да преодолеем инерцията, нашият ентусиазъм и сърцатост непременно ще доведат до положителен резултат.

И още една тайна – самодисциплината. Всеки успех започва с нея, започва с нас. И няма как да не повярваме на великия Айнщайн, че „Успехът е резултат от любопитност, концентрация, постоянство и самокритика”.