Общуването като път към успеха

В личния живот, на работното място, на улицата, в магазина, а и в социалните мрежи ние общуваме с други хора. Разказваме, споделяме, молим, изискваме или се оплакваме – комуникацията е много важна, за да живеем по-лесно и да бъдем по-успешни.

В днешно време обаче информацията е толкова много, че някак си трудно се вслушваме в другите, а умението да общуваме е основен фактор за успеха ни както в работата, така и в семейството.

Кога нашето общуване е успешно?

В ерата на технологиите се оказва, че ние общуваме все по-бързо, но и все по-зле. Много от нас започват да страдат от самота, от неразбиране и загуба на ориентирите в живота. Живеейки в стрес с постоянни грижи за организацията и ефективността на своята ежедневна дейност, преставаме да се грижим за качеството на отношенията си.

Нашето общуване ще бъде успешно, ако се стараем:

– да слушаме внимателно

Много често хората днес не слушат, за да разберат какво им се казва, а само за да отговорят. Ако слушаме внимателно и активно, като кимаме с глава или вмятаме изрази на съгласие и разбиране, можем да спечелим доверието на събеседника си и да поведем разговора в удобна за нас посока.

– да проявяваме съпричастност

Ако възникне някакъв проблем в семейството или в бизнеса, трябва да знаем, че човекът срещу нас ще търси не само помощ, но и морална подкрепа. Може  той да иска от нас само съвет. Търси ли готово решение, показвайки, че сме съпричастни, ще го направим по-уверен и дори той сам може да излезе от критичната ситуация.

– да останем себе си

Белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур съветва точно това – да общуваме с другите, но да останем себе си. Ако не сме просто любезни, а искрени, няма да се налага да оказваме един вид насилие върху самите нас, което после да прехвърляме върху другите. Принципите на ненасилствената комуникация не са нови, но често не се съобразяваме с тях, а какво по-лесно от това да организираме своя живот така, че самоуважението да съчетаем с уважението към другия и въобще към околните.

Ако проявяваме искрен интерес към другите, слушайки ги внимателно, и говорим за онова, което ги интересува, те ще се почувстват значими и ценени. Научим ли се на това, правилното общуване ще направи пътя ни към желания успех много по-лек.