Какво е успех

Успехът, подобно на щастието, е много повече вътрешно състояние. Познаваме  хора, за които знаем, че имат значими и всепризнати постижения във външния свят. Но защо тогава въпреки успешната кариера и материалното благополучие като че ли те са все неудовлетворени? Какво ги карат да изпитват постоянен глад за още и още успех? Може би е емоционална липса, която търсят да запълнят? Тогава успехът на такива хора успех ли е наистина?

Какво всъщност е успех?

Според тълковния речник успехът е „постигане на цел, прогрес, сполука; обществено признание”. И понеже е относително понятие, той може да се отнася до всеки един аспект от живота ни.

Общото разбиране е, че успехът – това е богатство, известност и висок социален статус. Ако се замислим обаче, придобитото богатство е резултат от други по-малки успехи, а също и провали. От друга страна известните личности не са станали такива просто така,  а са стигнали доста трудно до върха. Трябвало е да работят здраво и да покажат много повече решителност и характер от останалите. И на трето място – статусът в обществото. Да, той е някакво мерило за успех, защото предполага използването на социални придобивки, но налага и определени задължения. Така че ако искаме да увеличим социалния си статус, са нужни много усилия, особено когато той не е придобит по рождение. Този процес има положителна страна, защото допринася за нашата мотивация и амбиция.

С други думи, успехът е лично и индивидуално постижение, резултатът от нашите цели, намерения и мечти. Няма нужда да е огромно богатство или звездна слава. Успехът е част от живота. Това е умението да преминаваме от един етап в друг, без да спираме да мечтаем и да се развиваме.

Успехът не е еднократно постижение, достигане на някаква цел или победа в конкурс. Разбира се, животът ни не трябва да бъде едно непрекъснато състезание. По пътя към успеха има върхове, има и спадове. Но не трябва да спираме, а стъпка по стъпка да вървим напред. Някой път пътят ще ни води към мъничък успех, друг път – към мъничък провал. Дългосрочният успех зависи точно от тези стъпки. Важното е да вървим, но никога да не пренебрегваме личния успех за сметка на професионалния.

И не на последно място – успех е да можем да се съхраним, да се грижим за себе си, за да можем да изпитаме пълно щастие от всичко, което правим. Това е, може би, тайната, защото ако нямаш личен живот, живееш в стрес или си в лошо здравословно състояние, нима си успешен човек?