Пътят към щастието

Дали сме щастливи хора? Днес, когато светът се раздира от катаклизми и омраза? Днес, когато сме станали по-информирани, но по-бедни на пълноценно общуване и истински ценности?

Сигурно много от нас са щастливи – по свой, различен от нашия, начин. Дори и хората, лишени от морал, са щастливи. Може би те, както и много други, а и ние, не се замисляме над въпроса: „За какво живеем?”

Ако открием кое ни прави истински щастливи, тогава само трябва да извървим своя път към щастието.

Какво може да ни направи щастливи?

Въпреки че по въпроса за щастието се е разсъждавало много преди нас, и досега няма конкретен отговор какво представлява. Дори днешните модерни науки не успяват категорично да определят неговата същност, но стигат до извода, че щастието не е относително, не зависи от социалния статус. Освен това е непостоянно, макар че знаем примери за хора от някои култури, които се чувстват по-щастливи от други.

Все пак има учени, които твърдят, че около 10% -15% от щастието зависи от социалния или от гражданския статус, материалното благополучие и др.

В резултат на различни наблюдения и изследвания са установени  някои по-устойчиви показатели за това кои хора са по-щастливи:

– Възрастните хора, защото са развили у себе си много позитивизъм. Освен това, за разлика от младите, много повече оценяват това, което имат.

– Родителите, защото самото усещане, че си създал живот и носиш отговорност за него, прави живота ти пълноценен.

– Хората с цели, защото само по себе си постигането им носи удовлетворение и радост.

Има още много неща,, които биха ни направили щастливи – работата, различни любими занимания, любовта. Понякога обаче щастието може да бъде много кратко – например придобиването на желана вещ или физическото удоволствие. Истинското щастие е такова състояние, което не е просто едно задоволство от някакво постижение, а силна радост и желание то да трае дълго.

Как да извървим по-леко пътя към своето щастие?

Има психолози, които твърдят, че поне 60% от щастието се дължи на наследени генетични фактори и фактори на околната среда. Оказва се, че останалите 40% всъщност са наше дело и от нас зависи какво ще направим за себе си. И въпреки че е ясно – невъзможно е да бъдем щастливи през цялото време, можем да направим така, че да увеличим шансовете си.

Има няколко неща, които могат да ни помогнат:

– да сме уверени, устойчиви и адаптивни;

– да ценим своята индивидуалност и да се стремим да се развиваме;

– да не позволяваме на другите да ни налагат убежденията си;

– да разчитаме на собствените си сили и да контролираме живота си;

– да не се обезсърчаваме от провалите.

И макар че няма рецепта за щастие, хубаво е да помним, че търсейки пътя към него, невинаги ще успяваме. И ако се задоволим с компромис, нека това да е временно. Само трябва да продължим да следваме вярната посока, защото, както казва Хорхе Букай: „Никой не може да направи за теб това, което ти сам трябва да направиш”. Нека да сътворим собственото си щастие.