Успехът е

Надали някой някога е давал такова определение за успех, което би се отнасяло за всеки човек. Дори най-успешните личности разбират успеха по различен начин. Все пак един от най-точните отговори, може би, дава американският философ и писател Джоузеф Мърфи. Той обяснява много простичко онова, което повечето от нас наричат „успех”: „Успехът означава успешен живот. Когато сте спокойни, щастливи, радостни и правите това, което обичате да правите, вие сте успешни”.

Ако се замислим над последната част от неговото твърдение, ще стигнем до извода, че май наистина е точно така. Само че има и нещо друго. Много е трудно, поели веднъж по инерция, да спрем. Често усещаме, че нещо ни липсва, но ежедневието ни грабва и продължаваме постарому. Липсва ни настойчивост и смелост да бъдем искрени със себе си. Изпитваме и вина, че допускаме дори мисълта за друг начин на живот, който да ни носи пълно удовлетворение.

Как да открием какво искаме всъщност от живота си?

Ако усещаме, че работим, но без някаква особена страст и като че ли нещо ни липсва, трябва да предизвикаме сами себе си и да потърсим нещото, което би ни вдъхновило и мотивирало. Искаме ли да променим живота си, първо трябва да се променим ние.

Много коучинг специалисти съветват в такива случаи да направим следното:

 1. Да забавим малко темпото и да се вслушаме във вътрешния си глас. Нужно е да се замислим в какво сме добри и по какво се различаваме от другите.
 2. Да заживеем с нагласата, че сме способни да направим това, което желаем. Можем да си изработим план, за да видим потенциалните успехи от бъдещото си начинание.
 3. Да разпознаем мотивите в живота си, които ни носят радост и положително мислене.
 4. Да запишем на лист всичко, което ни вдъхновява. Така идеите ни ще останат, за да ги отсеем по-късно.
 5. Да преодолеем съмненията и страха, че няма да се справим.

И когато вече сме открили какво би ни направило истински щастливи, не трябва да спираме, а да действаме. И въпреки че според Наполеон Хил „За успеха е достатъчна една добра идея”, все пак тази идея трябва да бъде реализирана. Това означава да използваме максимално всички свои качества, способности и умения.

Какво би ни помогнало, за да успеем?

Можем да се доверим на успешния Сам Уолтън, който казва, че „Високите очаквания са ключът към успеха”. Нужно е обаче още много, за да задоволим своите големи  очаквания.

 • Висока мотивация

Мотивацията е нужна за всяка една дейност. Каквото и да правим, ако не поддържаме своята положителна енергия и истинския си сериозен стремеж, няма да постигнем резултат. Очакването на резултати засилва мотивацията.

 • Самодисциплина

Успелите личности твърдят, че всеки успех започва със самодисциплина. Дори Джим Рон – американски предприемач, автор и мотивационен лидер – определя дисциплината като основа за успеха. Според него липсата на дисциплина води неизбежно до провал.

 • Самообразование

Дори да сме добре образовани, не трябва да спираме да учим нови неща. Така ще можем да подобряваме живота около себе си.

 • Добри навици

Ако сме си създали добри навици, тяхното поддържане всеки ден  ще ни движи. Когато вече сме ги усвоили, непременно трябва да си създадем нови.

 • Грижа за себе си

Добрата форма на нашето тяло ще ни помогне да издържаме на натоварвания и стрес. Ако сме в добро здраве, ще бъдем по-спокойни, а това е част от успеха.

 • Нагласа за провал

Колкото и гъвкави да бъдем, понякога можем да се сблъскаме с неочаквани трудности. Ако обаче живеем с нагласата за израстване, ще приемем провала просто като информация, че трябва да разрешим проблема по друг начин.

 • Надхвърляне на нивото си

Ако сме достатъчно устремени и даваме всичко от себе си, това не стига. Нужно е да правим дори повече, отколкото е необходимо. Успеем ли да надскочим сами себе си, това ще ни движи постоянно напред без ограничения.

Успехът за едни е просто „да преминаваш от неуспех към неуспех” (Уинстън Чърчил). За други той означава „да правим най-доброто, което можем, с това, което имаме”(Зиг Зиглaр).

За нас успехът може да е нещо друго – например самият път до него може да ни направи щастливи. Не е важно винаги какво получаваме, а в какви хора се превръщаме. Това със сигурност е успех.