Пътят към успеха

Кой от нас не иска да успее? Да има дом, малко спестени пари, а защо не и повече? Да има кола и всички онези удобства, които да му осигурят добър, дори луксозен живот? Да има любовта на човек, който го цени, и приятели, които му помагат? Да има деца – умни, добри и успешни? Има още много, колкото хора – толкова и желания.

Някой шеговито или не беше написал в социалните мрежи, че човек не може да има всичко. Къде ще го сложи?

Истината е, че успехът за различните хора се състои в различни неща. Общото е, че каквото и да разбираме под „успех”, той винаги ни носи щастие.

Но какъв е пътят към успеха? Има ли някакви насоки, които е нужно да спазваме?

Според един от най-добрите автори по темата за успеха  – Наполеон Хил – успешният човек постига всичко, благодарение на своите качества и без да нарушава с нещо правата на хората около себе си.

Ако се вслушаме в неговите съвети, това означава, че в нашия път към успеха трябва да спазваме следните насоки:

Да превърнем желанието за нещо в своя цел. Ако искаме нещо, да не чакаме да ни се случи от само себе си. Това няма как да стане, ако не се задействаме.

Да бъдем инициативни и настойчиви, за да впрегнем въображението и ентусиазма си в конкретна работа.

Да сме готови да извършваме много повече от това, за което ни плащат. Това ще бъде знак за другите, а и за нас самите, че сме упорити, всеотдайни и отговорни личности. Нашата целеустременост ще бъде оценена, а и самите ние ще си вярваме повече.

Да умеем да се контролираме, защото самоконтролът ще ни предпази от прекалено самочувствие и прибързани решения.

Да сме готови да претърпим неуспехи. Ако не сме успели да избегнем някакъв провал, да го приемем за временно състояние. В никакъв случай един провал не трябва да ни спира. Ако Уолт Дисни, Бил Гейтс или Стив Джобс  след първите си провали не бяха повярвали в качествата и уменията си, нямаше да постигнат своите колосални успехи. Провалите носят опит, иначе нямаше да разберем кое е правилно за нас.

Да не допускаме демотивация. Енергията, която ни помага да преследваме целите си, се нуждае от постоянна мотивация. За да я поддържаме, важни са нашите постоянни усилия да откриваме нови стимули и начини да си набавим положителна енергия.

А има ли нещо, което би ни попречило по пътя към успеха?

Ако искаме един ден да се наредим до успелите хора, не трябва да бягаме от проблемите си, да се страхуваме от тях, дори да ги отричаме. Избегнем ли думата „невъзможно”, поставим ли си цели и твърдо следваме план за осъществяването им, разстоянието до успеха не е важно. Важно е посоката да е правилна.