Обяснения в любов

Известно е, че любовта трябва да се показва с действия, а не с думи. Така твърди и великият Шекспир. А кой от нас не би искал да чува красиви думи, изречени с нежност от любим човек? Думите имат изключителна сила, която може да накара сърцето ни да затупти по-бързо.
Но как да се обясним в любов? Как да се престрашим да кажем на някого, че е постоянно в мислите ни и че без него за нас нищо няма смисъл?
Можем просто да се хвърлим смело и уверено напред и да изречем заветните думи на обич, гледайки в очите обекта на любовта си. Класически начин, директен и открит, който винаги е за предпочитане. Ако изберем подходящото време и съответната обстановка със сигурност ще постигнем успех.
Ако сме малко притеснени от ефекта на думите си, защо да не се обясним в любов по телефона или скайпа? Макар и от разстояние, можем да усетим реакцията на отсрещната страна. Но все пак липсва визуален контакт, което си е минус.
Искам любов
Отдавна може би е отминало времето на писмата, написани с лъкатушещ от вълнение почерк върху напоена от въздишки хартия. Но малко писъмце или бележка, попаднала „по случайност” в джоба на възлюбения човек, е класика в жанра. Вариант са също sms или e-mail, както и виртуална картичка, но пък има вероятност да бъдат помислени за шега.
Във всеки случай не е в наша полза да се обясняваме в любов чрез статуси в социалните мрежи. Ние си знаем, че сме искрени, но желанието ни на всяка цена да споделим с всички колко сме щастливи, няма да се изтълкува толкова добре от обекта на посланията ни. Ако изложим на показ интимните си чувства, може и да не получим взаимност.
Със сигурност обаче, какъвто и вариант за обяснение в любов да изберем, не бива да прекаляваме с обсебващите признания. Дори да сме вече двойка от достатъчно дълго време, не е нужно да говорим постоянно за любовта си. По-важно е да я показваме с дребни наглед жестове и малки романтични изненади. Да обичаме и да можем да изразяваме чувствата си е изкуство, което трябва да овладяваме през целия си живот.