Какво е любовта

Какво е любовта?
За любовта са изписани хиляди страници. Тя е вдъхновявала поети, художници, музиканти. За нейната същност са разсъждавали древни мислители и философи. В нейно име са се жертвали стотици. И ние, модерните хора на 21.в., също сме подвластни на нейната сила.
Какво е любовта? Казват, че е сляпа и че е лудост. Така или иначе, любовта е онова необяснимо с думи, но преобразяващо живота чувство, без което никой не може, защото животът му ще бъде безсмислен. И ако е силна и истинска, намерим ли я, трябва да я задържим, защото тя ще ни преобрази и ще ни направи щастливи за цял живот.
Силната любов не признава прегради и граници. Не зависи от възраст, етнос и цвят на кожата. Тя връхлита изведнъж с онези „пеперуди в стомаха”, които те карат да забравиш всичко и всички заради един-единствен човек. И ако това не е само страст, чиято сила стихва с времето, а неутолимо желание да бъдеш винаги с любимия човек, това е любов. „Една душа, обитаваща две тела” – според Аристотел.
Любов и омразаИстинската любов е не просто да вървим ръка за ръка, а и рамо до рамо. Тя не е просто горещи устни и нежни ласки, а грижа, всеотдайност и компромис. Да, компромис. Замислете се, нима ако не можем да простим, дори когато много ни боли, дали обичаме истински? Нима за да бъде човекът до нас обгрижен и щастлив, няма да жертваме своето спокойствие? Затова любовта е грижа и саможертва. Оная, истинската, която не е изместена от купените фалшиви чувства.
Какво още е любов ли?
Любовта е доверие. Няма ли доверие между нас, ще се отдалечаваме бавно един от друг, докато накрая красивото помежду ни ще бъде стъпкано завинаги. Лъжите, ревността и предателството убиват любовта.
Любов е да помълчим заедно. Понякога без думи се казва много повече, защото в тишината ще ни чуе само този, който ни обича.
Любов е подадена чаша чай и прегръдка за лека нощ. Малките всекидневни жестове означават подкрепа и топлина, които са ни нужни винаги.
Любов е да бъдем двама. Да гледаме в една посока. Докато можем, докрай. С уморени тела, но с млади очи, в които все още е грее любовта – чудото на живота. Колко мъдър е бил Конфуций, според когото „Любовта е начало и край на нашето съществуване. Без любов няма живот”.