Хормони на щастието

Всички сме чували за т.нар. „хормони на щастието”. Учените отдавна са открили, че те играят съществена роля за доброто ни настроение. Наричат ги дори „естествени наркотици”, тъй като създават приятно чувство и допринасят за душевния и за физическия ни комфорт.

Кои са тези малки пратеници на щастието?

Сред хормоните, които се грижат за нашето добро състояние и са биохимичната основа на щастието, са шест: допамин, серотонин, окситоцин, ендорфини, фенетиламин и норадреналин. Количествата им в организма ни не са фиксирани строго, а могат да се менят. Един от начините е с различни медикаменти, но има далеч по-лесни и по-полезни методи – чрез начина ни на мислене и действията, които предприемаме.

Как да повишим хормоните на щастието?

  1. Допамин

Този хормон предизвиква мотивация за осъществяване на нашите желания и цели и изостря вниманието. Ако разделяме целите си на по-малки стъпки, ще стимулираме по-честото му отделяне. Достатъчният сън, физическите упражнения и творческите занимания също съдействат за това.

2.Серотонин

Той е свързан със самочувствието ни, влияе на съня, сексуалното желание и апетита. Смята се, че ниските му нива предизвикват депресия и затова се препоръчва вземането на антидепресанти.

3.Окситоцин

Окситоцинът е основа на взаимоотношенията, защото създава преживяването на интимност и доверие. Повишеното му количество намалява стреса. Можем да го стимулираме, като прегръщаме по-често близките си хора, казваме им мили неща и общуваме с тях повече.

4.Ендорфини

Те се освобождават при физическо натоварване и служат на организма да се справи с болката и умората. Предизвикват приятни усещания, дори се отделят при смях. Важно е да спортуваме повече и да се шегуваме.

5.Фенетиламин

Определят го като хормон на любовта. Произвежда се по време на силови, продължителни тренировки и създава усещане за щастие у спортистите. В същото време влюбените сърцебиенето и трепетите в стомаха при влюбените също показват неговото наличие.

6.Норадреналин

Той се произвежда от допамина с помощта на един ензим, но се отделя и от надбъбречните жлези при силен стрес и физически натоварвания. Увеличаването му стимулира  хубавата музика, както и консумацията на любими храни. Норадреналинът повишава концентрацията, бодростта и енергията ни.

Нивата на хормоните на щастието можем да повишим и чрез консумацията на храни като аспержи, авокадо, чери домати, ядки, яйца и черен шоколад, но най-вече с такива, богати на въглехидрати. Ако прибавим медитация, физически упражнения и по-често общуване с близките,  това ще ни гарантира увеличаването на хормоните на щастието по естествен начин.